De kookavond


18.00 uur:
Start kookavond. De Chef de Cuisine heeft de leiding over de kookavond. Hij kookt zelf niet mee maar zorg wel voor de voortgang en soepel verloop van de avond. De chef coŲrdineert en verzorgt de mis en place en verdeelt de ingrediŽnten per gerecht.
 
18.15 uur:
De receptuur wordt gedetailleerd doorgenomen door de menu 'cie. De diverse gangen worden toebedeeld aan de aanwezige koks. 

18.30 uur:
Start bereiden van de gerechten. Tussentijds dient er zoveel als mogelijk te worden afgewassen.
 
19.30 uur:
Tafel dekken en tafel etiquette door de Chef de Cuisine
 
20.00 uur:
Aanvang diner met presentatie van de diverse gangen, de op- en aanmerkingen evenals het waarderingscijfer worden toegekend. Na elke gang ruimt én wast de kok(s) af van de betreffende gang.
 
23.00 uur:
Schoonmaken van de keuken.


Taken van de Chef de Cuisine

De chef zorgt ervoor dat:

  • Om 18.00 uur de miss en place klaar staat voor de koks
  • Maken van fotoís van de spoelkeuken, de koude keuken en de trolleys
  • Invullen van de checklijst voorafgaand aan het koken en na afloop van het koken
  • Hij heeft zich ingelezen in het menu
  • Maakt de verdeling tussen de gerechten en de koks (kijkende naar vorige kookavonden)
  • Geeft een korte instructie bij de verdeling van de gerechten
 
Hij is verantwoordelijk voor: 
  • Nette werkplekken
  • Goede doorstroom van de afwas
  • Goede doorstroom van de gerechten
  • Controle op pannen / frituurvet etc, met name als er niemand in de keuken is
  • Klaarzetten en inschenken van de wijnen (maximaal 2 flessen per gerecht)
  • Het dekken van de tafels
  • CoŲrdineren van de schoonmaak, dus de chef gaat niet zelf schoonmaken!
  • Het aftekenen van het schoonmaakrooster en checklijst
  • Het maken van fotoís van de gerechten en die doormailen
  • Het herschrijven van het menu (met verbeterpunten) en die doormailen

Download hier de checklist